Zet jouw kennis en ervaring in en:
- Werk aan oplossingen voor maatschappelijke problemen door praktijkgericht onderzoek.
- Werk samen met studenten zodat zij met de juiste kennis de arbeidsmarkt op gaan. En zo zelf kunnen bijdragen aan deze oplossingen.
- Help bedrijven en organisaties verder innoveren.
Praktijkgericht onderzoek
Praktijkgericht onderzoek zoekt naar toepasbare oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat om duurzaamheid of digitalisering, inclusie of nieuwe innovaties. Praktijkvragen zijn leidend, vanuit overheden, bedrijfsleven, de zorg of het onderwijs en leiden tot toepasbare producten en kennis.
De resultaten van ons onderzoek worden ingezet om studenten op te leiden en om de regio verder te ontwikkelen. Dankzij nauwe samenwerkingen met bedrijven en organisaties in onze regio, maken we een (inter)nationale impact!
Bekijk hier voorbeelden van praktijkdgericht onderzoek(opent in nieuw tabblad)
“Een lectoraat is een onderzoeksafdeling binnen onze hogeschool die praktijkgericht onderzoek uitvoert naar actuele vraagstukken in de samenleving. Het is mijn taak om dit zó te communiceren dat anderen het ook begrijpen. Wij werken eraan om onderzoek, onderwijs en de praktijk continu samen te brengen. We doen ons onderzoek samen met onze partners uit de praktijk en betrekken onze studenten. Dit doen we in een team waarin iedereen een eigen expertise heeft.”
Ellen Smits, communicatieadviseur kenniscentrum technologie
Jouw toekomst bij ons
Stap in een inspirerende werkomgeving. Elke dag is anders en je kunt met jouw ervaring echt impact maken. En werken bij Windesheim is niet alleen leuk en zinvol, maar wij bieden je ook:
- ruimte voor je werk, maar ook ruimte voor jezelf: 53,5 vakantiedagen per jaar (o.b.v. een werkweek van 40 uur en inclusief verplichte vrije (feest)dagen);
- flexibiliteit o.a. door faciliteiten voor thuiswerken met een bijbehorende vergoeding;
- een corporate academy met een mooi leeraanbod;
- een vergoeding voor vakliteratuur en een gratis museumjaarkaart;
- opties om fit aan het werk te zijn: toegang tot sportfaciliteiten op de campus of een sportvergoeding én fruit op je werkplek.
Ontdek de mogelijkheden om verder te groeien in je carrière bij Windesheim. Check onze vacatures en sluit je aan!
Bekijk hier alle arbeidsvoorwaarden Stel een job alert in!(opent in nieuw tabblad)
Samen bouwen aan de toekomst
Op Windesheim kun je rekenen, we staan klaar voor elkaar. We creëren samen een stimulerende werkomgeving waarin je wordt aangemoedigd kansen te benutten en waarin jij jezelf mag en kunt zijn.
Windesheim leert en ontwikkelt continu. We durven nieuwe dingen te proberen en het bestaande ter discussie te stellen. We investeren in onze medewerkers, in teamontwikkeling, onderwijs en onderzoek. Niet alleen voor onze studenten, maar ook voor medewerkers is er een rijk leeraanbod. Door opleidingsmogelijkheden steeds beter af te stemmen op wat nodig is, worden we samen de beste hogeschool van Nederland!
Want werken bij Windesheim gaat verder dan werken aan je eigen professionele ontwikkeling. Samen met je collega’s help je nieuwe collega's op weg in hun loopbaan of draag je bij aan relevant praktijkgericht onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Met jouw kennis, persoonlijke aandacht en passie voor je vak maak jij impact op mensen, het werkveld, de maatschappij en daarmee de toekomst! Dat doen we vanuit Zwolle en Almere.
Praktijkgericht onderzoek bij hogeschool Windesheim
Je kunt ze zien op Zwarte Cross en ze stonden eerder al bij Expeditie NEXT in Middelburg. Nee, dit gaat niet over een bekende popgroep, maar over het lectoraat Kunststoftechnologie(opent in nieuw tabblad). Zij trekken door het land. Wel met een band, maar dan van rubber. Zij willen het publiek namelijk laten zien wat er mogelijk is met rubberrecycling. Waarom doen zij dit?
Het taal- en rekenniveau van leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is net als dat van pabostudenten, te laag. Die conclusie wordt regelmatig en vanuit verschillende perspectieven getrokken. De Onderwijsraad kwam onlangs met een advies om aankomende docenten vaker te toetsen op hun eigen reken- en taalvaardigheden. Niet alleen aan het begin, maar ook aan het eind van de opleiding. Is dat een reële optie? Een gesprek hierover met onderzoekers Erna van Koeven (taal) en Jarise Kaskens (rekenen).
Voor docent-onderzoeker Wieger van Dalen en student Yannick Bruintjes kreeg het bezoek aan het jaarcongres van de Stichting ECP, platform voor de informatiesamenleving, een bijzonder tintje. Ze kregen de gelegenheid om in gesprek te gaan met koning Willem-Alexander om met hem van gedachten te wisselen over de digitalisering van de samenleving.
De geboorte van zijn zoon Finn (10) is een kantelpunt in zijn leven. Op dat moment dringt het bij Kees Klomp ineens echt door in wat voor wereld zijn zoon gaat opgroeien en dat die vooruitzichten niet rooskleurig zijn. Het raakt hem, maar verlamt hem niet. Sterker nog; het zet hem in beweging en motiveert hem om er alles aan te doen wat hij kan om een positieve impact te hebben op de wereld. Dat besef van urgentie en handelingsperspectief is de rode draad in het programma dat hij gaat opzetten binnen het economisch domein van Windesheim (BMR). Daar start hij in januari als programmamanager Agency.
In 2050 wil Nederland een volledig circulaire economie hebben, waarbij er geen afval meer is en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. ‘We weten eigenlijk allemaal dat het anders moet, maar hoe én de stappen daadwerkelijk zetten, blijft lastig. Daar dragen wij met ons praktijkgericht onderzoek graag ons steentje aan bij,’ aldus onze nieuwe lector Liesbeth Rijsdijk, van het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie(opent in nieuw tabblad).
Er is steeds meer vraag naar grondstoffen, meer dan onze aarde kan leveren. Vandaar dat Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn. Dat betekent dat niet alleen de plastic rietjes afgeschaft moeten worden, maar dat ook de zorgsector aan de bak moet. Het nieuwe onderzoeksproject ‘Weggooien? Ons een zorg!’ moet deze sector gaan helpen om het afval van ziekenhuizen te verminderen. Onderzoekers Paulien de Graaf-Muller van het lectoraat Supply Chain Finance en Anne van Vulpen van Netwerken in een circulaire Economie nemen de zorg voor dit project op zich.
Ervaringsdeskundigheid staat bij veel organisaties weliswaar op de kaart, maar heeft vaak nog een onduidelijke status en betekenis. Ervaringskennis is nog onvoldoende ingebed als noodzakelijke bron van kennis. De master Ervaringsdeskundigheid bij Windesheim draagt bij aan het duurzaam implementeren van ervaringskennis in alle lagen van organisaties, meent lector Alie Weerman van het lectoraat GGZ en Samenleving(opent in nieuw tabblad).
Het lectoraat Goed Leven met Dementie heeft de 3e prijs van de Anti-Stigma verkiezing gewonnen. Zij ontvangen de prijs voor het kaartenspel ’16 misvattingen over cultuur-sensitieve zorg’. Het kaartenspel helpt om zorg beter aan te laten sluiten bij mensen met dementie en een migratieachtergrond. Het wordt gezien als een vernieuwend hulpmiddel voor zorgprofessionals en studenten in zorg en social work.