Docent worden?
Vakinhoudelijk én sociaal. Dat is werken bij een hogeschool!
Je vak overbrengen op studenten en hen begeleiden in hun ontwikkeling. Vakinhoudelijk én sociaal. Dat is werken bij een hogeschool! Ben je in het bezit van een afgeronde master en ben jij klaar voor de overstap? Of ben je deze aan het verkennen? We verkennen de opties graag samen met jou!
Een klein deel van onze opleidingen bied je de kans om met een hbo diploma docent te worden bij ons. Je behaalt dan je master tijdens je dienstverband bij Windesheim. Is dit voor jou van toepassing? Je leest het terug in de vacaturetekst.
Meer dan lesgeven
Hbo-docent zijn is meer dan lesgeven en voor de groep staan. Het is werken in een dynamische omgeving waar je studenten helpt zich te ontwikkelen tot echte beroepsprofessionals. Met jouw kennis en praktijkervaring als basis. Je kunt samen met de studenten de diepte in, zeker in de kleinere projectgroepen want het onderwijs is steeds meer ingericht op projectmatig werken. Het mooie hiervan is dat je jezelf hierdoor ook blijft ontwikkelen.
Je levert dus zelf een inhoudelijke bijdrage aan wat je studenten leert. Daarnaast heb je ruime keuze uit allerlei nevenactiviteiten:
- Stagiaires en afstudeerders begeleiden
- Voorlichting geven aan aankomende studenten
- Lesprogramma’s ontwikkelen
- Onderzoek doen
- Deelnemen aan een commissie (zoals een opleidings-, curriculum- of examencommissie)
Meer informatie over werken als docent binnen het hbo? Kijk ook eens op de website werkenbijhogescholen.nl
Kennismaken met het vak
Iets voor jou? Je kunt je bij Windesheim aanmelden als gastdocent, coach of ervaringsdeskundige. Studenten zijn blij met jouw praktijkervaringen. Ze kunnen gericht vragen stellen en kennismaken met de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Jou biedt het de kans een eerste ervaring op te doen in het samenwerken met studenten. Wie weet smaakt het naar meer!
Je kunt je aanmelden bij het Windesheim Informatiecentrum. Zij zijn bereikbaar via 0900 - 8899 of per e-mail: info@windesheim.nl. Zij zorgen dat je aanmelding bij de juiste opleiding terechtkomt. Daarna neemt een contactpersoon bij de opleiding contact met je op.
Docentschap combineren? Ja, graag!
Het docentschap combineren met een eigen bedrijf of baan in het bedrijfsleven? Ja, graag! Voor jou als docent biedt het de mogelijkheid van ontwikkeling en afwisseling. En voor ons als werkgever blijf je op deze manier het onderwijs verrijken met de laatste ontwikkelingen uit het werkveld.
Steeds vaker verzorgen vakspecialisten lessen binnen het onderwijs. In Nederland zijn er ruim 50.000 werkenden die hun baan combineren met het docentschap. Zij zijn hybride docent. Er zijn allerlei mogelijkheden. Ook als je (nog) geen lesbevoegdheid hebt, kun je al de stap maken richting het hybride docentschap. Zo hebben we een docente Commerciële Economie die naast haar docentschap een webshop runt en een docent Accountancy die naast zijn baan bij Windesheim, opdrachten doet voor ABN AMRO.
Onderwijsbevoegdheid nodig?
-
-
Samen aan de slag om didactische vaardigheden te ontwikkelen
Tenzij je als lerarenopleider voor de educatieve opleidingen aan de slag gaat, is het als startend docent niet nodig om je onderwijsbevoegdheid te hebben voordat je bij ons begint. We kijken eerst of je competenties en kennis aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Daarna gaan we samen aan de slag om je didactische vaardigheden te ontwikkelen.
Dit gebeurt meteen als je in dienst bent. Je krijgt dan toegang tot de Quickstart, een online leerplatform voor startende docenten. Je vindt hier bijvoorbeeld informatie over de Windesheimvisie op onderwijs, over hoe je je studenten goed kunt begeleiden en over hoe je lesmateriaal ontwikkelt. De Quickstart is het eerste onderdeel van de doorlopende leerlijn voor docenten.
-
Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid
Snel nadat je de Quickstart hebt gevolgd, na ongeveer 4 tot 6 maanden onderwijservaring in het hbo, kun je al starten met de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). De BDB bestaat uit vijf competenties die het basisniveau didactische bekwaamheid beschrijven waaraan een docent hoort te voldoen:
- Doceren
- Begeleiden van studenten
- Ontwerpen
- Professioneel docentschap
- Toetsen
Die competenties komen aan bod in de volgende modules: Onderwijs uitvoeren (doceren, begeleiden van studenten, professioneel docentschap), Onderwijs ontwerpen (ontwerpen, professioneel docentschap) en Basiskwalificatie Examinering (BKE) (toetsen).
-
Samen aan de slag om didactische vaardigheden te ontwikkelen