Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Docent worden?

  Banner image

  Vacatureoverzicht

  Word jij onze nieuwe collega?
  Home(opent in nieuw tabblad) / Docent worden?

  Van praktijkbaan naar werken als docent?

  • breng jouw vakkennis over op de professionals van de toekomst
  • balans tussen werk en privé met 53 vrije dagen per jaar
  • samenwerken met collega’s die er elke dag voor gaan

  Sluit je aan

  Jongvolwassenen begeleiden en inspireren in zowel hun persoonlijke als vakprofessionele ontwikkeling. Dat is de uitdaging die elke hbo-docent bij Windesheim in Zwolle of Almere aangaat. Een uitdaging ook waarmee je een positieve bijdrage levert aan de maatschappij.

  Ben jij er klaar voor je praktijkervaring aan te wenden om les te geven? En om jezelf daarbij te specialiseren tot bijvoorbeeld loopbaanbegeleider, examencommissielid of ontwikkelaar van lesprogramma’s? Kijk wanneer je de volgende drie zaken kunt afvinken snel of we een vacature hebben die bij jou past:

  • een master; dat is nodig voor je lesbevoegdheid.*
  • vakkennis en praktijkervaring; je wil jouw enthousiasme over je vak overbrengen.
  • doorzettingsvermogen en lef; in het eerste jaar komt er veel op je af.

  *Soms volstaat een bachelor, dan staat dat in de vacature.

  Bekijk onze vacatures

  Jouw onderwijsbevoegdheid

  Om te starten als hbo-docent is een onderwijsbevoegdheid in de meeste gevallen niet nodig. Je start met een online introductie (quickstart) en leert het vak van docent in de praktijk. Dus terwijl jij lesgeeft, ontwikkel je zelf de kennis over onderwijzen. En over het begeleiden van studenten, lessen ontwikkelen, toetsen en examinering. Dat doe je door zelfstudie en met behulp van collega's.

  In je eerste jaar start je ook met de verplichte opleiding Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). De studiebelasting is gemiddeld 190 uur en dit kan je onder werktijd doen. Deze opleiding bestaat uit drie modules: Onderwijs Uitvoeren, Onderwijs Ontwerpen en de BasisKwalificatie Examinering. Na een succesvolle afronding van het examen ben je ook formeel onderwijsbevoegd.

  Docentschap combineren met werken in de praktijk?

  Het is mogelijk om docent te worden en ook in je eigen bedrijf of baan te (blijven) werken. Dit geeft je afwisseling en je houdt binding met de praktijk. Voor onze studenten blijf je op deze manier het onderwijs verrijken met de laatste ontwikkelingen uit het werkveld. Voor de meeste vacatures gaan we er wel vanuit dat je je voor tenminste 24 uur per week aan Windesheim verbindt.

  Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid? Geen punt. Je krijgt op onze kosten een inspirerend leertraject waarin jij je didactische vaardigheden ontwikkelt. Je hebt wél een onderwijsbevoegdheid nodig als je lerarenopleider voor de educatieve opleidingen wordt.

  Ervaringsverhalen

  Teaser image

  Als docent kan ik echt iets toevoegen - Sarah

  Teaser image

  Ik zocht maatschappelijke betrokkenheid - Ilse

  Teaser image

  Mooi vind ik als studenten echt wat maken - Rick

  Teaser image

  Voor mij is het een ideale combi - Nienke

  Teaser image

  Wat ik zelf miste, kan ik hier toevoegen - Kria

  Lesgeven als gastdocent, coach of ervaringsdeskundige

  Studenten leren graag van praktijkervaringen. Ze stellen gerichte vragen en maken kennis met de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Dat je jouw kennis deelt als gastdocent, coach of ervaringsdeskundige is dan ook zeer welkom. Jij kunt ontdekken of werken met studenten wat voor je is. En zij ontwikkelen zich dankzij jouw inzichten. Wie weet is het je eerste stap naar een toekomst als docent!

  Meld je aan bij het Windesheim Informatiecentrum via 0900-8899 of info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).