Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik prikkel anderen om anders na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid

Guus Gerrits Docent werktuigbouwkunde en duurzaamheid
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Guus Gerrits Docent werktuigbouwkunde en duurzaamheid

Bijzondere carrièreswitch

Bron: Veluws nieuws(opent in nieuw tabblad)
Door Dennis Dekker

De artikelenreeks over bijzondere carrière-switchen krijgt ook deze week een vervolg. Guus Gerrits (34) uit Epe verruilde zijn baan als R&D engineer bij VMI voor een functie als docent bij hogeschool Windesheim. “Via de VMI volgde ik een ‘boost programma’ waarbij ik mocht werken aan de verdere ontwikkeling van mijn talenten. Technische verdieping aan de ene kant, de ontwikkeling van soft skills (persoonlijke eigenschappen en visie) aan de andere kant. Het aspect duurzaamheid is zeer belangrijk in mijn leven. Ik koos voor ene opleiding duurzame technologie en ik kwam er achter da ik ook in mijn werk duurzame meerwaarde wilde creëren.” Het zorgde voor een verrassende stap in zijn loopbaan. 

EPE – Voor de duidelijkheid: geen kwaad woord over de VMI, begint Gerrits te vertellen. “Het is een high tech-bedrijf dat continu probeert om meerwaarde toe te voegen aan hun machines. De meerwaarde die ik graag zou willen toevoegen is duurzaamheid. Ik deed daar een haalbaarheidsonderzoek over en presenteerde de resultaten. VMI vond het interessant, maar meldde ook dat de enigszins traditionele markt hier nog niet klaar voor is.”

De machines die men bij VMI maakt, produceren autobanden en blikjes. Producten die niet echt milieuvriendelijk zijn. Daar vond Gerrits altijd wel wat van. Maar goed er zijn geen alternatieven: autobanden kunnen nu eenmaal niet van hout gemaakt worden. Gerrits was in zijn VMI-carrière meerdere keren in Azië om onder andere te zien hoe hun machines geïmplementeerd werden in hele dure fabriekslijnen die tientallen miljoenen euro’s kosten. “Maar wanneer je vervolgens zag dat de afvoer van schadelijke stoffen niet goed geregeld was, dan vond ik het best raar dat onze klanten daar niet ook in wilden investeren. Chemische dampen die in de fabriek tegen het dak aankomen en naar buiten waaien: dat kan niet goed zijn voor de gezondheid en vegetatie. Ik kreeg steeds meer gewetensbezwaren.”

De bovengenoemde opleiding bracht hem op ene keerpunt in zijn leven. Hij nam afscheid bij de VMI, ging als docent werktuigbouwkunde en duurzaamheid aan de slag en combineert die baan inmiddels met een master ‘Milieuwetenschappen en Duurzaamheid’ aan de universiteit.

"Ik vind het prachtige om na te denken over duurzame technologische alternatieven. Ik vind het ook erg leuk om anderen kennis bij te brengen." Inmiddels geeft Gerrits desgevraagd ook lezingen over duurzaamheid bij bedrijven. Onder meer bij zijn ex-collega’s van VMI. “Ik prikkel toehoorders om anders na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid aangaande het wel en wee in onze wereld." De visie op de wereld; bij Gerrits is die vrij letterlijk wanneer hij aan zijn eettafel zit.

“Aan onze muur hangt een wereldkaart. Als ik daarnaar kijk, dan komt het belang van duurzaamheid enorm binnen. Mensen vragen mij wel eens: wat vind jij belangrijk aan je werk? Ik antwoord dan dat ’t vooral een link moet hebben met hoe ik privé in het leven sta. Anders houd je het werk niet vol.”